Ray Bradbury – Fahrenheit 451

Simptomi: Zanimljive su vam knjige koje su bile zabranjene ili cenzurirane? Uvijek vas je zanimao izvorni tekst?

Terapija: Radnja romana Fahrenheit 451 se zbiva u hipotetskoj nedefiniranoj budućnosti i opisuje distopijsko društvo u kojem vlasti proglašavaju čitanje knjiga teškim zločinom u pokušaju sprječavanja neovisnog mišljenja. Kako bi suzbila čitanje knjiga, država je osnovala posebne postrojbe spaljivača, koji knjige zapljenjuju i javno spaljuju na lomačama. Priča je to o društvu koje koristi isključivo televiziju kako sredstvo informiranja i edukacije. Svako je domaćinstvo opremljeno ogromnim ekranima koji emitiraju beskonačne i besmislene TV serije bez važnijih informacija. Vlasti koriste televizijske programe kako bi kontrolirali ljude.

Kako sačuvati vlastiti um gdje su znatiželja i slobodno volja nepoželjni, pa čak i opasni? Saznajte kroz priču glavnog junaka ovog romana Guya Montaga, koji radi u odredu spaljivača. On jednog dana počini prekršaj – pročita nekoliko rečenica iz jedne knjige.

Nakon što je objavljen 1953., roman je povremeno bio zabranjivan, a tekst romana izmjenjivan ili pročišćavan. Jedno vrijeme su istodobno bile dostupne cenzurirane i necenzurirane verzije, a od 1980. je dostupna izvorna verzija.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s