Roberto Saviano – Sitne ribe

Simptomi: Rado biste pročitali jedan ekranizirani roman čija filmska verzija ništa ne zaostaje za knjigom? Maloljetničke bande u Napulju tema su koja vam se čini zanimljivom?

Terapija: Napuljskim je ulicama zavladala mafija novoga kova: parance, bande tinejdžera koji siju strah i na mopedima, naoružani pištoljima i kalašnjikovima, brane teritorij svojih šefova. Žive na Facebooku, odgajaju ih filmovi, serije i krvave igrice na PlayStationu. Trguju drogom, ucjenjuju, prijete, pljačkaju, ubijaju. Sitne ribe priča su o usponu bande Nicolasa zvanog Maradža, koji sanja o tome da pokori grad. No nasilje na koje je oguglao uskoro će se oteti svakoj kontroli … Roberto Saviano stekao je svjetsku slavu romansiranim publicističkim djelom Gomora. U ovome romanu potvrđuje se kao majstor suvremenog realizma – i pjesnik mračne strane gradskog života.

    Roberto Saviano (Napulj, 1979.) talijanski je pisac, novinar i scenarist, rođen u napuljskoj četvrti Secondigliano. U Napulju je završio tehničku školu Armando Diaz i diplomirao filozofiju na Napuljskom sveučilištu. Od 2002. piše o utjecaju mafije na talijansko društvo, a članke objavljuje u prestižnim talijanskim listovima. U Napulju i Savianovoj rodnoj četvrti Secondiglianu, kao poprištu mafijaških sukoba, odvija se velik dio radnje njegovih romana i publicističkih tekstova, pogotovo njegova prva knjiga ‘Gomora’ koja izlazi 2006. Od te godine Saviano živi pod strogom policijskom zaštitom, no i dalje uspješno djeluje. Nakon Gomore objavljuje eseje, članke i romane, po kojima se snimaju filmovi i serije: Ljepota i pakao (2009.), Riječ protiv camorre (2010.), Pođi sa mnom (2011.), Nula Nula Nula (2013.), Sitne ribe (2016.) i Žestina poljupca (2017.). Dobitnik je brojnih nagrada: nagrade Viareggio za debitantski rad, međunarodne nagrade Enzo Biagi, Geschwister-Scholl Preis, Novinarske nagrade Leipziga, nagradu Manuel Vázquez Montalbán, European Book Prize, nagradu David di Donatello i druge.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s