Helen Macdonald – J kao jastreb

Simptomi: Suočeni ste s gubitkom? U potrazi ste za nečim što će vam pomoći kod žalovanja i oporavka?

Terapija: Helen, odmalena zaljubljena u ptice, nakon smrti oca, novinskog fotografa, odluči „pripitomiti“ jednu od najopasnijih grabljivica – jastreba. Nakon što nabavi ubojitog stvora kako bi se lakše nosila s gubitkom, okreće se i kronici „Jastreb“ T. H. Whitea, popularnog britanskog pisca.

Helen Macdonald u ovoj veličanstvenoj autobiografskoj knjizi ispituje granice svoje ljudskosti. Njezina dirljiva i humoristična knjiga spoj je priče o procesu žalovanja, biografskog uvida u život utjecajnog pisca, ali i jedinstven pogled na magnetsku privlačnost iznimne životinje. Opsesija, ludilo, sjećanje, mit i povijest stapaju se u izuzetan spoj pisanja o prirodi i memoara iz pera autorice koju su kritičari proglasili književnom inovatoricom.

“Ja sam se slomila. Neki duboki i daleki dio mene pokušavao se ponovno oporaviti i to po uzoru na pticu koja mi je bila na ruci. Jedino što sam htjela jest da i ja mogu postati jastrebicom, da budem sama, slobodna od svake boli i neosjetljiva na ikakve nedaće ljudskoga života.”

ulomak iz romana J ako jastreb autorice Helen Macdonald

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s