Paolo Cognetti – A nikad na vrhu : putovanje na Himalaju

Simptomi: Spremni ste za putovanje? Volite lutati i promišljati o svemu što vidite oko sebe?

Terapija: Ima li smisla penjati se na planinu, a nikada ne dospjeti na vrh? U najboljoj tradiciji velike literature o prirodi i putovanjima, Paolo Cognetti pripovijeda o svome lutanju malim Tibetom, udaljenom nepalskom regijom Dolpo, na koje se 2017. godine otisnuo tragom kultne knjige Snježni leopard Petera Matthiessena.

Čovjek na kraju četrdesete godine života, mitska zemlja izgubljena u vremenu, kretanje bez zadanog cilja, doline umjesto vrhova i kruženje umjesto osvajanja – i u ovom nas iznimnom djelu proslavljeni autor romana Osam planina istodobno vodi na dvije potrage nadahnute planinom – na putovanje prostorom i putovanje duhom.

Uz Remigia, prijatelja iz djetinjstva, koji nikada nije napustio Alpe, i Nicolu, slikara kojeg je upoznao nedavno, u pratnji grupice šutljivih šerpa, pripovjedač pokušava otkriti nov način hodanja i promatranja, doživjeti posljednju izvornu planinu, prije nego što je zauvijek nestane. Predivno napisan i opremljen autorovim crtežima s puta, A nikad na vrhu Paola Cognettija mali je književni dragulj, dnevnik putovanja Himalajom koje se pred našim očima pretvara u put samospoznaje.

“Sjeo sam naslonjen na jedan od mlinova i promotrio samostan. Gore, na travnatim padinama planine Somdo, stado bharala brstilo je na suncu. Nikakva leoparda na vidiku, ali popodnevno nebo bilo je vedro, a svjetlo se na toj visini doimalo apsolutnim, kao da je u svom najčišćem stanju. A s njim i razrijeđen zrak koji sam udisao, ledena voda koju sam milovao, stijena ugrijana na suncu na kojoj sam sjedio. S tom se čistoćom podudarala ona u meni, ovu sam misao nastojao uobličiti: vjetar, potok, svjetlo, kamen bili su sama srž moje krvi, mojih vlakana, mojih organa, koji su od njih odjekivali jednako kao što su od redovnikova bubnja zatitrale moje membrane. Bum, bum, bum: građen sam od toga, od toga, od toga.

Planina me vodila do biti.”

ulomak iz putopisa A nikad na vrhu autora Paola Cognettija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s