Julia Samuel – Tuga koja iscjeljuje : priče o smrti, životu i oporavku

Simptomi: Želite se uvjeriti u iscjeliteljsku moć knjige? Prolazite kroz razdoblje tugovanja ili možda želite naučiti kako pomoći svojim bližnjima koji su ožalošćeni?

Terapija: Tugovanje je proces kroz koji je nužno proći – ono je posao, i to vrlo mukotrpan posao, ali ako ga obavimo, ono će raditi za nas. Prirodan proces tugovanja pomoći će nam da ozdravimo, da budemo učinkoviti u životu i da pronađemo način da ga ponovno izgradimo.

Smrt je posljednja tabu-tema u našem društvu, a tugovanje je i dalje najčešće neshvaćeno. Mnogi od nas nisu sigurni kako se odnositi prema smrti i ne znaju kako iskreno o njoj razgovarati s prijateljima i obitelji. Kada smo ožalošćeni, očajnički želimo znati što nam se događa i što nam može pomoći.

Autorica Julia Samuel u ovoj nam knjizi donosi niz priča ožalošćenih s kojima se susrela tijekom svoje dugogodišnje terapeutske prakse. Iako su se okolnosti i njihove reakcije na smrt bližnjih osoba razlikovale, slučajevi ovih ljudi mogu nam pomoći da shvatimo što nam se događa kad izgubimo voljenu osobu i kako da sami ponovno izgradimo život nakon njihove smrti. Bilo da se radi o suočavanju sa smrću partnera, roditelja, djeteta, brata ili sestre, ili pak vlastite smrti, trebamo shvatiti da je tugovanje težak, ali nužan proces u iscjeljivanju. Ova knjiga pokazat će vam da se ono nikada ne okonča, ali će nam omogućiti dublje razumijevanje sebe koje ćemo s vremenom osjećati kao rast te nam obnoviti vjeru u život.

“Tugovanje je emocionalna rekacija na gubitak, u ovom slučaju na smrt. Žalovanje je proces kroz koji moramo proći da bismo se prilagodili svijetu u kojem nam je netko blizak umro. Kao što se navodi u knjizi, tugovanje je izrazito osoban, proturječan, kaotičan i nepredvidljiv unutarnji proces. Da bismo ga prebrodili, trebamo razumjeti i prihvatiti ključan paradoks: moramo naučiti živjeti s realnošću koju ne želimo prihvatiti kao istinitu.“

ulomak iz knjige Tuga koja iscjeljuje : priče o smrti, životu i oporavku

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s