Karmela i Miroslav Kiš – Permakultura : održivi vrt, zbrinuta zemlja, sretni ljudi

Simptomi: Planirate urediti vlastiti održivi vrt, a ne znate odakle početi? Želite saznati više o tome što je permakultura, koje su njezine osnove i glavna načela?

Terapija: Briga za Zemlju, briga za ljude i mudar nadzor populacije i potrošnje materijalnih dobara tri su osnovna načela permakulture.
Iako u srcu permakulture leži vrtlarstvo, ona se bavi i proizvodnjom zdrave hrane, smanjenjem stvaranja otpada i zagađenja planeta, održivom gradnjom, zdravorazumskim oblikovanjem ljudskih obitavališta i dizajnom ljudskih zajednica. Odlikuje ju održivost, bioraznolikost i stvaranje žilavih, stabilnih prirodnih ekosustava.
Permakultura je iznimno duhovna i istodobno čvrsto ukorijenjena u praktičnom svakodnevnom materijalnom svijetu. Pojedinca ohrabruje da prepozna i ostvari promjenu u sebi i tako mijenja svijet: “Najprije napravi svoj vrt!”

Karmela i Miroslav Kiš već petnaest godina žive permakulturu, a svoja su znanja i iskustva prenijeli u ovaj sveobuhvatni priručnik. Što je permakultura, njezina filozofija, etika, načela i osnovni pojmovi objašnjeni su u prvom dijelu, središnji dio pripao je vrtlarstvu, dok posljednji dio govori o psihopermakulturi ili kultiviranju sebe u skladu s prirodom kao jedino trajno bogatstvo koje pojedinac može steći. Iako praktičan priručnik, knjiga daje nadahnuće i viziju novog društva, budućnosti koja počinje sada: brigom za Zemlju. 

“Kultiviranje sebe u skladu s prirodom jedino je bogatstvo koje ostaje u osobi, a sve vrtove, solarne koletkore, grupe, zajednice i kuće od slame pojest će vrijeme. Materijalni svijet prolazi cikluse rađanja, rasta i umiranja, a što je s nematerijalnim svijetom? U permakulturi su važne relacije između elemenata, a one su nematerijalne. Permakultura je alat za kultiviranje sebe, uz poštovanje svačije osobnosti i svih oblika života. Kad se provodi na održiv način, s tim alatom stvaramo zdravu i besplatnu hranu, za početak, a poslije (ili istodobno) zadovoljene su i ostale materijalne i nematerijalne potrebe. Permanentna agrokultura postoji samo onda kad se provodi u praksi, sada i ovdje.”

ulomak iz knjige Permakultura : održivi vrt, zbrinuta zemlja, sretni ljudi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s