Henning Mankell – Povratak učitelja plesa

Simptomi: Ljubitelj ste skandinavskih krimića? Sviđaju vam se do sada objavljeni Mankellovi romani?

Terapija: Nakladnik Mozaik knjiga objavio je novi roman začetnika nordijske kriminalističke književnosti Henning Mankella “Povratak učitelja plesa”, u kojemu istražitelja Stefana Lindmana potraga za ubojicom vodi u svijet švedskog neonacističkog podzemlja.

Henning Mankell najuspješniji je švedski pisac kriminalističkih romana svih vremena, koji je vrhove svjetskih ljestvica najprodavanijih knjiga osvojio godinama prije nego što je taj žanr iz skandinavskih zemalja osvojio svijet.

“Povratak učitelja plesa” u prijevodu Branke Grubić najnoviji je roman tog “majstora zanata”.

Roman započinje već poznatim stilom pisanja – pronađeno je tijelo bivšeg policajca, a u snijegu su pronađeni tragovi koraka koji podsjećaju na korake u tangu. Ubojstvo koje nalikuje na smaknuće. Istražitelj Stefan Lindman, sasvim je običan policajac koji pokušava doći do istine, a istraga ga odvodi u svijet švedskog neonacističkog podzemlja.

Od Mankella su učile mnoge današnje spisateljske zvijezde, ali malo mu se tko uspio približiti u spisateljskoj vještini. Osim po slavnom istražitelju Kurtu Wallanderu, Mankell je ugled stekao i po knjigama za djecu, te svom političkom angažmanu, posebno u Africi u kojoj je čak i proveo dio života. U svojoj bogatoj karijeri Mankell je prodao preko 40 milijuna knjiga diljem svijeta za koje je dobio brojne književne nagrade, a njegovi su vrhunski kriminalistički romani prevedeni na više od 45 jezika.

Neki su njegovi romani ekranizirani i u Švedskoj i u Velikoj Britaniji, gdje je glavnoga junaka utjelovio slavni Kenneth Branagh.

Henningu Mankellu na hrvatski su do sada prevedeni romani “Ubojstvo na Ivanjsku noć”, “Na pogrešnom tragu”, “Talijanske cipele”, “Ubojica bez lica”, “Psi iz Rige”, “Bijela lavica” i “Čovjek koji se smiješio”.

Henning Mankell preminuo je u listopadu 2015. godine.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s